De ce single-malt?

De ce single-malt?

Single Malt - Scotch Whisky

Mulți se intreabă care este diferenta dintre un whisky blended și unul single malt. Va invit sa descoperim impreuna povestea acestui tip de schotch si apoi sa alegeti din gama de produse puse de noi la dispozitie, pentru a va bucura de aromele lui deosebite.

Whisky-ul dintr-un singur malt este whisky-ul “original” al Scoției. Deși au fost folosite si alte cereale, orzul a fost cultivat special pentru fabricarea berii și a whisky-ului. Cu toate acestea, din cauza succesul whisky-ului ”amestecat” (blended) de la sfârșitul secolului al XIX-lea, foarte puțin whisky single malt a fost consumat in afara Highlands până prin anii 1980, când a fost redescoperit de un public entuziast și proprietarii de distileri au început să il promoveze.

Există aproximativ 90 de distilerii de exploatare a whisky-ului în Scoția, dar este dificil de precizat, deoarece uneori anumite distilerii ies din producție in unele perioade, pentru a echilibra nivelurile stocurilor.

Deși folosesc materiale foarte simple - malt din orz, apă și drojdie - fiecare distilerie are un caracter individual, datorită mai multor factori cum ar fi: durata fermentației, tipul și dimensiunea aparatele de distilare și modul în care acestea sunt utilizate, tipurile de condensatoare utilizate dar și de concentratia de alcool salvat (denumită si "tăietura" – “the cut”). De obicei concentratia alcoolica este de 45 % vol., dar pot fi si alte concentratii.

 

Wisky-ul se fabrica din 3 tipuri de cereale: secara, porumb si malt din orz. Whisky-ul scotian si irlandez se prepara din orz si alte cereale. In SUA mustul pentru whisky se prepara din amestec de porumb (65 - 70 %), secara (15 - 23 %) si malt de orz (12 - 15 %). Pe linga etanol, wisky contine acizi, esteri, aldehide, alcooli superiori, furfural si substante extractive din lemn de stejar carbonizat.

Malțificarea orzului înseamnă înmuierea lui în apă, lăsarea la germinat, iar în momentul când cei din distilerie consideră că sunt destule zaharuri în bobul germinat, atunci procesul de încolțire este oprit prin uscarea orzului în încăperi încălzite prin pardoseală, cu foc de turbă. De ce turbă? Pentru că Scoția nu prea are păduri de unde să pună lemnele pe foc, însă turbăriile sunt la tot pasul.

Prin lege, Scotch (atât whisky din malț cât și cel din cereale) trebuie să se maturizeze în butoaie de stejar în Scoția, iar butoaiele în sine pot aduce o contribuție imensă la aroma produsului finit, conform:

a) cât timp whisky-ul a fost lăsat să se maturizeze;

b) cât de des a fost folosit fiecare butoi individual pentru a matura Scotch;

c) dacă butoaiele sunt fabricate din stejar european sau stejar american. Acest lucru face mai dificilă identificarea produselor mature ale lor diferitelor distilerii.

 

Chiar din anii 1880, producatorii de whisky amestec (blended) au identificat diferite stiluri de whisky provenind din diferite părți ale Scoției. Diviziunea originală, datând din anii 1780, se găsea între whisky "Lowland" (tara de jos) și whisky "Highland" (tara de sus). Apoi, whisky-urile făcute în Campbeltown și Islay au fost considerate a fi diferite, iar apoi whiskeys-ul Speyside au fost adăugate pe listă.

Odată cu creșterea interesului pentru whisky-urile dintr-un malt din anii 1980, regiunea "Highland" a fost împărțită în Nordul, Vestul, Estul, Sudul și Insule.

În realitate, diferențele regionale de stil și aroma a single-malt-ului are mai mult de-a face cu tradiția (cum se produce într-un loc sau altul) decât caracteristicile zonei, și deși nu este posibil să se facă un single-malț cu un caracter identic cu unul dintr-o altă distilerie, este posibil să se imite un anumit stil regional si în afara regiunii în cauză.

Caracterul tipic și stilul unui single malt

Aromele dintr-un single malt de calitate vor fi o surpriza placuta atunci cand sunt descoperite. Printre cele mai intalnite arome amintim: vanilie, fructe uscate, stejar, malt si nucsoara.

Asadar noi recomandam un single-malt pentru ca stii exact ce bei. Dar tu? Impartaseste cu noi parerile tale despre single-malt. Ce ai recomanda prietenilor? Ce ai dori sa cumperi?

*

Stiai ca:

Mai mult de un miliard de sticle cu scotch sunt exportate in fiecare an din Scotia, iar Franta este cel mai mare importator.

Prima referinta despre whisky-ul scotian a fost facuta in anul 1495.

Prima marca de single-malt care a fost promovata in afara Scotiei a fost Glenfiddich, in anul 1963.

Leave Your Comment